terkini....

MCA mahu Akta Media Cetak disemak semula
February 19, 2011

Dr Chua berkata landskap media telah banyak berubah. —
KUALA LUMPUR, 19 Feb — MCA menyarankan penubuhan sebuah panel bagi menyemak semula Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 supaya Menteri Dalam Negeri tidak diberi kuasa mutlak atau budi bicara dalam melulus atau membatalkan permit penerbitan.

Wednesday, December 31, 2008

tong sampah....

biase le lepas selesai kenduri byk le sampah sarap nak dibuang... oleh sebab lori sampah kat sini sampai lebih kurang pukul 6.30pg... lepas semayang subuh pusat bergegas bungkus sampah... ade le dalam 4 plastik hitam besar.... bila buka je pintu pagar... jeng jeng jenggggggggggggggggg..

adeiii... tong sampah pusat hilang.... hantu nyer penyamun... 2 buah tong sampah lesap... nak kate babi hutan nyondol sampai ke hutan mustahil le pulak... 2 buah tong tu beb.... ape hal le dema curik tong sampah....

bersih sgt ke sampah kat umah pusat ni sampah dema tergerak hati nak curik tong sampah?... bersalut emas ke tong pusat tu?... tong biase biase jeks yg warna hitam tu... adeiii. takkan le lepas ni pusat kena mangga tong tu pulak...

bila pusat cerita kat jiran depan rumah ni pulak... huhuh... boleh dia ketawakan pusat... 'aik kak, lawak ke tong sampah hilang'...

tengah menonong carik tong sampah... lori sampah pun sampai... pusat kabo le kat driver tu.... cam tadi le jugak... seisi lori ketawakan pusat.... oit... takde perikemanusiaan le dema dema uth...

report polis? ermmm kang kena ketawa lg.... ni pun baru lepas beli tong baru... beli satu je dulu.... ingat takmo pakai dulu.... driver lori tu suruh letak je sampah dalam plastik hitam... gilor ker... sini area jajahan babi hutan... tak pasal pasal sampah kena sondol... takper.. esok pagi baru pusat letak tong kat luar.... masa nak g keroje , simpan semula...

meng kalo mengkome nak ketawa pun sila sila...

Sunday, December 28, 2008

wa.. byk gilerr...

waaaahh.. tengok tu... bile le pusat boleh baca email-email tu agak nye... pusat minta maaf le kalau ade kawan2 blog bg email kat pusat.. memang pusat takkan dapat baca nyer....

ni le bahana jarang buka email.... sekali buka... masya allah.... mcm2 ada dlm ni.. dari spam, email kawan2, email kerja... yg pusat terkilan berkemungkinan ada email org minta kerja... memang ini le alamat email yg pusat iklankan... adeii.. kesian bebeno le....

silent hill...

pernah main silent hill?... ni antara game yg pusat minati dan paling pusat benci.. wakakaaka... pusat mula main game ni masa last sem di uitm. masa tu kalau tak silap pusat masih lg demo version.

walaupun peberet pusat tp sejujurnya pusat tak boleh lepas part 1 tanpa cheat codes. bayangkan pusat takde pengetahuan muzik terpaksa cari kord piano.. giler per....

pusat memang tak seexpert mrs pusat... dia skrg main siri silent hill homecoming (part 5).. dia bab game memang susah nak lawan... teliti sgt... berejam main pun tak kisah... ater kalau dah battlefield pun dia leh layan.... susah nak jumpa pompuan main game perang mcm battlefield....

actually silent hill dah ada movienye... to all gamez jom layan... silent hill the game intro part 1 (1999)

silent hill the game part 1

video

Saturday, December 27, 2008

Percayalah...

awal-awal pagi pusat terkedu bila dengar lagu ni... pusat sebenarnya tak suka sgt ngan lagu2 nyanyian siti nurhaliza. dari dulu lg memang tak suka...

tapi bila terdengar lagu ni barula pusat perasan suara siti sedap... pusat terkejut bila mrs. pusat (?) cakap lagu ni dah lama dinyanyikan siti.... ermmm pusat ingatkan lagu baru dia... wakakaka

ermm pusat tujukan kepada mrs pusat.... (hah... tuk awak... awak selalu ckp sy gatal... nak wat camne lg..... tp sy cayang awak ... heheh... )

video

Suasana sepi begini... Panahan rindu menusuk hati
Tak mungkin kau sedari... Lantas ku titip puisi kasih
Agar gelora tidak merintih... Sengsara pun menyisih
Dengarkanlah suara hati... Moga dikau mampu mengerti
Cinta hadir tanpa ku rasa simpati

Percayalah
Kasihmu lama tersulam... Di ruang paling dalam
Terlalu jauh tak terselam

Ku akui
Dugaan datang jua pergi... Rela ku menghadapi
Dengan harapan suci... Doa bersemi

Kasih
Usah bak suria kau hadir... Persis ombak memukul ke sisir
Bimbang cinta terusir... Kerna rindu pastikan lahir
Airmata setia mengalir... Berjanjilah ia tak mungkin kan berakhir... Oh oh...

Percayalah...

Kerna rindu pastikan lahir... Airmata setia mengalir
Berjanjilah ia tak mungkin kan berakhir

Percayalah
Kasihmu lama tersulam... Di ruang paling dalam
Terlalu jauh tak terselam

Ku akui
Dugaan datang jua pergi... Rela ku menghadapi
Dengan harapan suci... Doa bersemi

Kasih
Usah bak suria kau hadir...Persis ombak memukul ke sisir
Bimbang cinta terusir...Kerna rindu pastikan lahir
Airmata setia mengalir... Berjanjilah ia tak mungkin kan berakhir

Percayalah…

Friday, December 26, 2008

sistem skodeng cyber cafe...

hari ini pusat online di cyber cafe milik saudara di area batang padang ni.. dahulunya cyber cafe ini adalah milik pusat.... sambil pusat melepak di kaunter ini pusat hendak berkongsi tentang sistem skodeng cyber cafe

oleh kerana pusat duduk di kaunter inilah skin yg dapat dilihat dari pc kaunter...


sistem perisian yang kedai ini gunakan ialah handycafe... ni belum update... ade lg yg lebih canggih dari ini.ketika ini pusat skodeng pc no. 6. oleh kerana pelanggannya warga asing... pusat melakukan pemantauan ketat. gambar ditengah adalah keadaan semasa pc no 6. dan di column kanan sekali ialah laman2 web atau sistem yg sedang dimasuki oleh semua pelanggan.

sistem ni adalah untuk pemantauan sahaja. sekiranya pelanggan memasuki laman web yg berkaitan perjudian atau penggunaan perisian haram p2p (kami menganggap perisian seperti limewire, bearshare, orbit, ares dll adalah perisian haram)... kami akan terus memotong talian internet yg berkaitan dengan laman web berkenaan... tetapi sekiranya pengusaha menyalahgunakan sistem ini maka id pelanggan akan mudah di curi dari kaunter... ekekeke kalau org ckp id boleh diklon menggunakan alat canggih... guna alat cucuk kat belakang pc la...jgn le percaya.. merapu semua tu... sistem ini dikombine dengan cctv sahaja dah dapat mengantoikan anda semua... terutama internet banking...

jadi nasihat pusat kepada kengkawan kalau nak melakukan internet banking di cyber cafe pastikan anda mempercayai org yg menjaga kaunter... dan elakkanle berchatting lucah atau melayari laman web lucah di cyber cafe.. sebab mudah sgt pengusaha mengecop anda sebagai mat blue atau minah blue walaupun kami tak sesekali menghalang anda stim depan pc.. wakakakak .....

ops.. lg satu yg paling penting sekiranya anda menggunakan sistem prepaid... pastikan anda logout window2 anda untuk mengelakkan pengguna berikutnya mencuri data anda... selalunya tak sempat nak logout kredit dah abis dan sistem yg selalu digunakan pengusaha seperti deepfreeze tidak membuang data anda sekiranya pc tidak restart.

* sila baca komen2 dibawah untuk maklumat lebih tepat

mek.....

pusat masih berada di tanjong malim atas urusan kerje. baru kejap tadi pusat membeli sebungkus nasi lemak untuk mengisi kekosongan perut ini. walaupun pusat dipelawa memakan dim sum tp sori le... perut pusat hanya boleh makan masakan melayu pedas atau mamak je waktu pagi...

'comel comel mek mek kelate kat sini'. mata pusat hinggap dari sorang ke sorang mek mek pelayan restoran. mungkin pusat tak perasan kepada penjaga kaunter yg mungkin memerhatikan pusat dari awal tadi... hohoho

setelah siap bungkusan nasi lemak... pusat pun kekaunter untuk membayar...

mek - se je? (satu saja?)
pusat - satu je le... dah sorang
mek - ingat da berdua... (pusat tukar ke bahasa lain.. sebab tak ingat lenggok bahasa yg dia ckp....)
pusat - hari ni bujang (wakakaak- harini je bujang.... indah sungguh bahasa pusat)

bzzzz dah abis

sedang pusat makan nasi lemak itu di kedai kenalan pusat tetiba pusat ternampak.....

apetu...?

ya... no telefon... ekekeekeke...
no telefon sape? adekah no tepon pusat yg sengaja pusat tulis? adekah no telefon supplier tisu?
ya... no telefon si mek tadi..... ape nak dibuat dengan no ni ye?

Thursday, December 25, 2008

en3 spesel untuk silence reader no1...

*opsss... sorry.. gambar terpaksa didelete atas permintaan tuan punya badan... ekekeke

ohoo.. selama pusat buat blog ni pusat dah ade seorang silence reader yg memerhati blog pusat secara detail... si silence reader bertanya kenapa pusat tak pernah ceritakan tentang dia di sini... ekekeke...

sori le u, pusat terlupa le... takkan nak cerita tentang u kat sini... nanti dema ckp pusat ni mat jiwang... ekekeke...

bila dah ada en3 yg berkaitan dengan u , pusat akan story sikit tentang u ek... cayang bucuk bucuk... hahahah

Doa


Tuhanku dalam termangu
Kusebut namaMu
Biar susah sungguh
Mengingatkan kau penuh seluruh

Tuhanku cahayaMu
Panas suci
Bagai kerdip lilin
Di kelam sunyi

Tuhanku aku hilang bentuk
Kembara di negeri asing
Tuhanku pintumu ku ketuk
Aku tak bisa berpaling......


*gambar hanya hiasan... (mr google)

Wednesday, December 24, 2008

gamba pusat khas untuk kak intan...

pusat memang pemalu.. tak pernah pusat publish gambar pusat kepada umum.... kenapa pusat malu... pusat pun tak pasti....cik anis suruh sesiapa yg pemalu pakai baju merah... tp warna merah tak sesuai pada pusat. pusat harap kak intan berpuashati dengan gamba ini...

ini adalah possing teristimewa untuk kak intan....

horoskop ke ape name nih...?



Meeting pagi tadi…

Kak x - akak tak suka mung buat gitu. mung kalo mlowok memang no 1. Mung settle dulu benda ni. Kalau dok settle jangan harap akak sign cek…

En t - sy bukan sengaja buat mcm tu kak. suppliyer yang tukar barang ni. Bukannye sy…

Pusat - kami takde apa2 hubungan ngan supplier korang ek.. jgn buat alasan bodo kat sini… kami terpaksa potong payment korang lah… tunggu surat termination…

En t - la..en pusatt… kami tak sengaja la.. kami akan tukar balik semua brg brg ni… harap en pusat tak terminate kami

Pusat - ok la… kami nak tengok penyelesaian korang. Kalau takde kemajuan sampai ahad ni memang kami akan terminate. Byk lagi melayu nak kerja sini..

Bzzzzzzzzzzzzzzzzzz cerita dah abis

Gitu la dialog perbincangan dalam meeting tertutup pagi tadi. Subcon pusat telah cuba untuk menipu ketika melakukan pembekalan barangan ke sebuah sykt minyak di sini dan penipuan tu telah dihidu oleh salah seorg kakitangan sykt minyak terbabit. Gitu la melayu… dah bg betis nak peha… yg jadi mangsa org lain. Tak pasal pasal kak x dan pusat kena sembur dalam meeting pagi tadi.

Nasib baik pusat harini pakai tali leher. Agaknye pengerusi terpikat dengan pusat. Kalau tak teruk juga pusat kena gasak dalam meeting. Ate sempat pengerusi sms kat pusat masa meeting berlangsung. ‘JADI YE MINGGU DEPAN… I NAK BELI PERFUME’. ekekeek… pusat balas ‘JADI NYER… U PUNYA PASAL I SANGGUP.‘ wakakakaka….

Tuesday, December 23, 2008

Harap En. X berpuashati

susulan dari en3 diari 21-12-2008... pusat terpaksa menjual honda accord yg tak sampai pun setahun pusat pakai... ni semua gara-gara nak cash segera.... alhamdulillah pembeli dah bersetuju dan menunggu loan nye approved..

memula pusat nak jual innova.. tp kang ade pulak yg tersentap... lepas ni pusat akan menggunakan semula waja kesayangan... takpe la... pusat bersyukur pusat masih ade alternative lain...

kpd en x tu.. harap ko puas hati le.. kalau le ko baca blog ni.. maka ko boleh la tepuk tangan sekeluarga...

ole-ole dari tanah suci

ramai sedara mara / kengkawan kita telah pulang ke tanah air setelah menunaikan ibadat haji di tanah suci...
itu le bungkusan yg pusat terima dari sedara yg telah menjadi tetamu Allah. Isi dalam? .. same je cam lelain... jubah, sejadah, makanan kering, air zam-zam (air ni beli kat mydin katenye... stok air zam-zam dia masih belum sampai), kopiah, baju semayang, tudung dll.. tima kasih bebyk...

bila le giliran pusat .. tabung haji jangkakan giliran pusat around 12 tahun lagi...

kome pulak?

Monday, December 22, 2008

KAU YANG KUSAYANG

peptang ni terjiwang le pulak... ni gara-gara lagu dwen ... sambil makang kepok leko ni.. layannn

Kau yang ku sayang...
Dari dulu kini dan selama-lamanya (mcm motto salah sebuah parti politik.. ekekek)
Sebelum kenal dirimu
Sebelum jumpa dirimu Kau sering datang dalam mimpiku...

Kata hatiku
Selalu membisik kau adalah milikku
Biar lama ku tunggu
Saat kedewasaan mu (awek ni bawah umo kot...)
Daku tak pernah jemu menantimu.

Di saat ku sendiri
Ku terbayangkan wajahmu
Terkadang ku berillusi
Tentang dikau dan aku

Kuharapkan semua ini
Esokkan jadi kenyataan
Dan aku berjanji
KANKU BAHAGIAKAN DIRIMU SELAMANYA..

Kuharapkan semua ini
Akan segera terjadi
Dan semoga nanti
Bukan hanya sekadar impian belaka

syukur... syukur... pusat dapat $1,000,000.00

pertama kali pusat bebyk terima kasih pada semua yang menyokong pusat selama ini... kemenangan ini ada lah untuk semua dan pusat akan menghadiahkan keseluruhan wang ini untuk kebajikan.... huhu


arrrgggghhhhhhhhhhhhhhh.............

Sunday, December 21, 2008

diari 21/12/08

menyakitkan hati betul.. tak pernah pusat berasa bengang sebegini rupa... arghhh...

pusat tiba di rumah keluarga betul-betul ketika azan subuh berkumandang... sesudah berceloteh pendek bersama keluarga.. pusat ke jusco ipoh untuk berjumpa seorang kenalan lama...

di lokasi restoran makanan segere...

'yop, ape ke he nye mike nak jumpa teman... nlepon aje le... ngape? ade keroje baru mike nak kasik teman'... en x bersuara... en x = kenalan pusat

'tak ah... teman nak minta tolong ni'... pusat menjawab dengan hensem nye

'eh.. ngape.. muke mcm ayam berak kapo ni... mike nak pinjam duit ek?.. teman pun sangkut yop..'

'uiks.... bukan ( dalam hati... aduhhhhh... belum minta dia dah ckp tak boleh.. huhuhu).. teman nak ajak mike tengok keroje baru di t.malim'.. pusat berbohong...

'teman tak minat le keroje mcm dulu lg... teman joint MLM... leh untung juta juta... jom le joint sekali' pelawa mr x.

bzzzzzzzzzz.... cerita abih

hantu btoi le.. belum minta udah kena kilas... bukannye pusat nak pinjam untuk meminang siti saerah ke.. pusat nak duit pusat semula le bangang... kate untung MLM juta juta... pusat kena sewa barang le.. 20 ribu tu byk le... bukan nye pusat free bg kat ko... bodoh..... minggu depan pusat perlukan cash... boyo le...

memang pusat berbulu dengan en x ni.. dulu masa anak dia sakit... minta pinjam kat pusat.. janji nak bayo segera... asalkan anak dia tak mati ( anak dia kena operate jantung) jumpa nangis nangis... perlukan segera... lg 20 ribu tak cukup katenye...

bukan pusat nak mengungkit... hutang bila nak bayo nye... satu kelemahan pusat ialah pusat sukar nak minta duit yg dah dipinjamkan.... pusat bebeno harapkan peminjam-peminjam duit pusat sedar sedar la diri... ingatla skit pusat bukan nye memlm hanye mengecop duit!! kalau pusat mati sebelum dapat duit duit pusat semula... memang sah le kome makan rete haram.... kalau leh pusat nak cekik cekik mengkome...hantu btoi......

Thursday, December 18, 2008

derma surau

Sedang rancak melahap makanan mlm semalam bersama pembantu, kami didatangi oleh seorang peminta sedekah. Raut wajahnya jernih walaupun kedut-kedut di wajah jelas kelihatan.

‘Assalamualaikum nak. Pakcik meminta belas ihsan anak-anak untuk menderma untuk membina surau di sekian-sekian’, sambil menghulurkan senaskah surat kebenaran meminta derma, senaskah surat daripada polis dan sekeping pelan tapak surau yang di maksudkan…
‘Pak cik orang mana?’ Tanya pembantu pusat.
‘Pak cik orang sini juga’, jawab pakcik itu
‘Mengapa orang islam perlu meminta-minta untuk membina surau walaupun pemimpin kita orang islam?’ Tanya pembantu pusat sambil menjegil matanya tepat ke arah pusat.
‘Err…… ‘ kelu lidah pusat untuk berkata. ‘maaf ya pak cik.. dia ini mualaf baru sahaja memeluk islam’.
‘Ooooo.. tak apa.. tahniah pak cik ucapkan kerana mendapat hidayah. Cantik isteri adik… bukan orang semenanjung kan?’

‘Erkk.. pak cik. Minah lok lak ni bukan org rumah saya. Kalau bakal mungkin lah…duduk sekali la pak cik… saya belanja’.
‘Takpa la nak… pakcik perlu menambahkan kutipan. Bila sudah selesai nanti barulah lapang dada pakcik. Amanah org ni nak’…
‘Baiklah pakcik.. kalau ada umur panjang kita jumpa lagi’.. sambil pusat menghulurkan sedikit sumbangan diikuti oleh pembantu pusat tadi.

Perkara yg berlegar dikepala pusat.. mengapa kita terpaksa meminta derma untuk membina surau. Pusat tahu peruntukan untuk surau kurang. Tetapi pusat duduk di negeri yang majoritinya orang melayu islam. Pusat ta salahkan sesiapa… Cuma terkilan dengan persoalan yang pembantu pusat utarakan. Mengapa orang islam perlu meminta-minta untuk membina surau walaupun pemimpin kita orang islam. Kalaulah yang bertanya ini memang orang islam pusat tak kisah. Tetapi ditanya oleh seorang mualaf…

Wednesday, December 17, 2008

imbasan zaman memuda....

Dari petang semalam pak semaun menggodek-godek tabung buluh anak kesayangan beliau… bukan nye sebab nak mencopet duit anak beliau.. tetapi lebih kepada untuk meneliti.. mengamati.. memerhati corak buatan tangan tabung buluh anak beliau…’ ini kalau aku tekap kat drawing mungkin aku sekurang-kurangnya dapat 1 dalam pendidikan seni dulu’… pikir pak semaun...

Beliau masih ingat lupa bilamasa beliau telah memilih pendidikan seni semata-mata untuk mengelak dari mengambil pendidikan islam… wah wah wah….

Pusat bukan nak cerita tentang pak semaun… pusat nak anda semua mengagak berapakah umur pusat ni… hehehe.. sesiapa sebaya dengan pusat tentu akan dapat mengagak umur pusat berdasarkan cerita pak semaun tu…. Kepada yg tak dapat tu memang la anda bukan sezaman dengan pusat… hehehe…. Kepada kak liya, soalan ni bukan untuk anda… pis.. kacang pis....

Masa pusat belajar dulu memang tak merasa nak masuk ruang siber… di tempat belajo tu hanya ada satu tempat je boleh bercyber iaitu di library… YM? Ape tu? Tak pernah tahu dan tak ambil tahu langsung… yg pusat sentiasa ambil tahu ialah memenuhkan tanda X di kad makan dan memenuhkan cop aktiviti supaya tak tersingkir dari hostel…

Tuesday, December 16, 2008

ape itu...

'aku pernah tengok cerita ni'... bisik temenggung kepada pa'belalang. 'memang jawapan nya belalangggggggg'

pa' belalang masih berfikir... betulkah jawapan yg di beri temenggong itu. susah... negara telah dijadikan taruhan..

'apakah jawapannya pa' belalang!?' herdik sultan nizam laden hudson...

'errr... ermmm.. patik perlukan masa tuanku'... jawab pa' belalang terketar-ketar.

'kepala hotak kau... beta mahukan jawapan sekarang... kalau tidak terpisahlah kepala kau wahai nujum diraja'... sergah sultan

'Belalang la.....jawabnya... aku selalu tengok dalam astro prima... sebulan 2-3 kali kuar tv.. memang itu jawabnya...' bisik temenggong menguatkan lagi hujahnya...

'Baiklah.... dengan lafaz bismillah... saya ingin menjawab dengan jayanya....'

'BELALANG........'

'Arkkkk... SSSSSAAAAAAAAALLLLLLLLAAAAAAAAAHHHHHHHHHHHHH...

Apakah jawabnya....
* kemaskini...
hadiah bg yg dapat jawab - 1gb Kingston DT. Warna merah lut sinar...

* kemaskini...
kasik kak intan dan geng terbakar....



* kemaskini
mengikut kata penaja... hadiah telah dibeli orang.. maka pusat berbesar hati menukar 1 gb ke 2 gb. warna tak tau lg

Monday, December 15, 2008

Surah Katak



Pernah dengar tak surah ini.... surah ini adalah surah pertama dibuat oleh manusia...

Demi Katak (1) Apa Itu Katak (2) Dan apakah yang kamu tahu mengenai katak (3) Bunyinya Kwong, Kwong, Kwong... (4)

Sesungguhnya Al-Quran tidak boleh di tokok tambah. Al_quran bukannya seperti kitab-kitab lain yang telah di tokok tambah.