terkini....

MCA mahu Akta Media Cetak disemak semula
February 19, 2011

Dr Chua berkata landskap media telah banyak berubah. —
KUALA LUMPUR, 19 Feb — MCA menyarankan penubuhan sebuah panel bagi menyemak semula Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 supaya Menteri Dalam Negeri tidak diberi kuasa mutlak atau budi bicara dalam melulus atau membatalkan permit penerbitan.

Saturday, January 31, 2009

sori bebeh... ekekeke

td dapat sms dari mrs pusat...

'****, i nyer kad bank ade pada u kerrrr'

uiks.. memang kad bank mrs pusat ade kat pusat la... huhuhuh... nampaknye dia terputus bekalan kewangan le ... petrol takde masalah... leh guna kad kredit... cuma nak beli bekalan bahan mentah je yg masalah.... terpaksale dia beratur di kaunter untuk keluar duit esok ... ekeke.. sori le bebeh.. i lupa nak bg semula kat u... ekekek

Friday, January 30, 2009

stok makanan...

esok mrs pusat akan pulang ke rumah... ahad ni dia mula bekerja setelah menyambut tahun baru... byk juga dia dpt angpau... rasa nak paw je... huhuh...

baru kejap tadi dia memasak sambal tumis petai untuk stok makanan pusat selama seminggu ni... memang peberet pusat ni... selalunya kalau pusat out station memang dia akan bekalkan pusat ngan sambal tumis ni.. kengkadang sampai sekilo ikan bilis nye.... selain ni dia ada juga bekalkan dengan daging masin... tp oleh kerana di perak ni takde daging masin maka sambal tumis menjadi pilihan.... tima kasih dippp... ekekeek (kena jek skit... kang merajuk.. len kali takde bekalan)

pusat pun ada memberi bekalan untuk dia... stok seminggu gak... tak perlu diceritakan disini.. rahsia suami isteri... hahahah....

* moga dip selamat pulang ke rumah.. drive lek lok.... jgn drive lebih 4 jam.... berenti le kat temerloh ke.. berehat sat....

alarm...

td jiran call bgtau alarm rumah dok terjerit-jerit.. adeiii.. harap2 false alarm... jiran dah masuk umah tengok semua ok...

byk kali dah false alarm... masa petir pernah... masa guruh pernah.. masa cuci tingkap pun pernah dan juga pernah gak la alarm menjerit bila mrs pusat masak tak sedap... ekekeke.....

Thursday, January 29, 2009

mamak...

murtabak mamak


murtabak raja


pusat sedang mengidam... tak le mengidam benda pelik... cuma mengidam murtabak ayam restoran khalifah seksyen 7. memang teringin sgt nak makan...

mrs pusat pun mengidam murtabak.. bukan murtabak mamak... tapi murtabak raja... murtabak yg 3 lapis tu... yg seketul rm12 pure dari kelantan..

sekian terima kasih... takde idea nak tulis... sedang mengidam nih... huhuh

Tuesday, January 27, 2009

romantik?

Pada suatu pagi, bertanya si isteri pada si suami:

Isteri : Abang tengok jiran kita yg baru pindah tu?

Suami : Kenapa?

Isteri : Tiap pagi sebelum pergi kerja, suami dia akan cium isterinya. Bila pulang kerja, dia akan berikan isterinya sekuntum bunga mawar. Loving betullah mereka. Kenapa abang tak buat macam tu?

Suami : Nak ma
mpus... Mana abang kenal isteri dia?"

____________________________________________________________________
(cilok bunga kak yong)

Adekah setiap pompuan mengidamkan lelaki romantik? Sejauh manakah romantiknya pasangan anda?... pusat memang tak romantik... masa dulu2 memang le romantik kot.... ermmmmmmm.. takmo tipu la... actually dari dulu tak pernah romantik... ekekeke..

masa bercinta dulu pun memang tak romantik.... yg kenal dan tahu perangai pusat memang akan mengiakan je...

kenapa pusat merepek?.... smlm punye cerita le... tak tahu le ape penyakitnye... boleh mrs pusat persoalkan kenapa le pusat tak romantik.... apele yg dia merepek.... kena sawan kot...

mrs pusat - kenapa **** tak romantik ye...
pusat - uiks... ngigo ker...
mrs pusat - tak la... dip tengok kak ati (kawan lama dia) ngan suami dia very loving
pusat - aik... biase le... laki bini... dema buat ape
mrs pusat - abg tapa (laki kak ti) bg kak ati bunga... the very very sweet..
pusat - la... awak nak ke alam lain ke nih... jadi duda kaya le camnih... ekekekekeke...
ape mepek ni.. awak nak sy bg bunga ke...
mrs pusat - tak mahu la...
pusat - dah tu?.... sawan ke ni...
mrs pusat - ....

pelik pelik... mrs pusat pun bukannye seorg yg romantik.. sebab tu pusat terkejut naper tetiba dia tanya soalan cam tu.... nak nafkah kot.. hohoho...

dulu masa pusat lamar dia memang tak romantik .... kiranya kami takde le kisah2 menarik nak dicerita kepada anak2.... sungguh sadis cara pusat melamar...

pusat - aku suka kat ko la na, kalau ko tak suka kat aku ... tu ko punya pasal.. yg penting aku tetiba stim kat ko
mrs pusat - kalau ko nak kat aku ko buat la cara betul-betul... jgn buat bukan bukan... perangai dah le tak serupa org...

aha.... camne nak cerita kenangan melamar cam nih kat anak cucu... gilor ....

Saturday, January 24, 2009

jadi burung hantu....

24 jan jam 2.55 pagi... masih berjaga... layan
jengah blog kejap.. ramai dah lebuh.... ok le... pusat sambung berjuang.... minggu ni pusat bujang... jadi takde aktiviti malam.. hahahaha.....

* jam 6.00 pg... masih layan cabal.... selamat pagi semuer....

video

Thursday, January 22, 2009

Cikgu2 Sekolah... Sila Komen Sinih ek...

Apakah perkara2 yg cikgu2 menyampah apabila berkunjung ke kantin sekolah?

- harga
- servis
- pekerja (umur/ keramahan/ pakaian)
- kebersihan
- makanan / minuman
- dll

tq... takde maksud tersirat.. cuma untuk pusat menambah baikkan servis kantin je....

tp pasni pusat akan ketengahkan perkara2 yg pengusaha tak suka ketika berniaga... ekekeek

mrs pusat nak benti kerje...

2 hari lepas mrs pusat membuat usul memeranjatkan ini ketika pusat dalam toilet UPSI... dia tak bani nak call... dia sms.... pusat terbantut untuk menunaikan hajat dan terus mengcalling mrs pusat dari dalam toilet itu juga.... best juga toilet bangunan bitarasiswa ni.... warna menarik... tile pun masih bersinar... ops... bukan nak cerita pasal toilet ...

berbalik pada sms tadik... '****, dep nak benti kerja.'

tut tut...

pusat - uiks... ngape mung... ilang akal ker?
mrs pusat - bosan lah kerja di sini... dok adventure langsung
pusat - kecek molek eh...ade masalah ape sebenonye nih... mung jgn mlowok ah...
mrs pusat - takde mende nak mlowok pung... yg tender kat petronas tu la..
pusat - ooo yg tu... tak yah mung masuk campur ah... mung makang gaji dulu.... dah mampu beli roket nanti mung benti lah

* bahasa campuran perak-ghanu-klate...

pusat dan rakan2 ade dpt satu job di kertih yg bebenonye.... bahagian makanan... jadi mrs pusat ni memang berminat le menjaga benda2 berkaitan makanan...

yg pusat bebeno riso lah... mampu ker job ni berjaya.. kalaula mrs pusat benti... dan projek ni kantoi... guane mengkome raser.... tumpo pusat wehhh... better mrs pusat makan gaji le dulu... kalau dah ok baru le dia nak benti ke ape ke...

... betul tak?

Saturday, January 17, 2009

boikot yang tidak berjaya...,. huhuh

tengok di atas.... tadik pusat servis kereta di ulu bernam, selangor.... pusat memang jenis yang tak cek beg pinggang.... yg pastinya memang ada duit... sekurang2nya rm500.... memang dari dulu pusat spare duit sebanyak ini....

tp sebijak2 pusat ... ermmmm.. tak bijak mane pun... masa nak bayar... ehhhh... duit tak sampai rm100 rupernye... huhuhuhu....

tokeh - allo kawan.... ape pasat?
pusat - duit tak cukup le...
tokeh - haiya... lu tatak cek ka...
pusat - tak le pulak... ade bank tak kat sini...
tokeh - sini tatak bank... lu musti ke tanjong malim maaa.... pelak (perak) sana
pusat - loh... jauh tu... kad terima tak?
tokeh - boleh.... cas 3 %
pusat - wah... manyak mahai... 1 % dah la
tokeh - tak boleh maaa.... raya sudah dekat...
pusat - citibank?
tokeh - ok ....

citibank?.... pusat dah tak guna kad ni sejak pelancaran boikot memboikot ni... tp memandangkan pusat terlalu lalai... terpaksa la guna kad hutang nih....

nampak tak yg bulatan warna biru?........ allooo apek aaa.... tanjong malim di perak la....
bulatan merah?... apekk.. kledit kad maaa.. bukan cash.....

Friday, January 16, 2009

mat amerika yang masih menyusu badan...

baru kejap tadi pusat telah berbalah dengan seorang mat amerika (melikegofast) yg masih menyusu badan berkenaan tulisan pusat didalam satu forum berkenaan rejim zionis. mat amerika yang masih menyusu badan itu telah memprotes tulisan2 pusat yg menghentam rejim zionis yang pusat sifatkan macam penyamun.

mungkin pandangan pusat yg menyifatkan rejim pengganas yahudi ni 'penyamun yg makan babi' telah benar benar membuatkan dia marah dan seterusnya menghantar video-video serangan hamas ke sekolah dan kuil yahudi sebagai bukti hamas adalah pengganas.

oleh kerana pusat bukanlah org yg pandai coding coding justeru pusat hanya terdaya menghantar gambar2 bayi2 dan wanita2 palestine yang terbunuh dalam serangan rejim pengganas yahudi. namun oleh kerana dia memang buta hati dia menyifatkan gambar2 yg pusat hantar adalah gambar edit. ternampaklah satu trend di mana gambar2 yg kita terima selama ini menerusi media2 massa tidak sampai langsung di negara mat amerika yang masih menyusu badan.

oleh kerana dia telah memblok acces pusat dalam private conference... maka pusat sifatkan mat amerika yang masih menyusu badan ini telah bengang giler dan tidak mampu lagi untuk menerima fakta2 dari pusat....

.....ermmm atau dia tak paham bahasa manglish pusat nih...

Thursday, January 15, 2009

tag oleh kak intan

tugasan : tulis tangan

1) Your Name/username
2) Left handed or right handed
3) Favourite letter to right
4) Least favorite letter to right
5) Write 'The quick green alien jumps over the lazy blue turtle"
6) Tag 6 people

Tuesday, January 13, 2009

pilihanraya, pakcik dan straw....

wachaaaa... hahaha

pilihanraya...im bek but tak lama... lepas ni kebizian melanda semula.... pusat yg sebenonye sedang mengaktifkan diri dlm pilihanraya di kuala trengganu... ermmm bukan sebagai perayu undi tapi lebih kepada menjadi pak pacak meramaikan pengikut parti cap biru dalm beberapa rapat umum...

pusat ade le dioffer untuk menyedekahkan storm company untuk dijadi kenderaan mengangkut pengundi2... ermmm minta maaf la... pusat tak terdesak sampai mcm tu sekali... kang tak pasal2 terima semula kereta ade compang camping... dah semestinya kereta tu akan menerima bala sumpahan pengikut2 parti lawan...

yg pastinya pusat tak mahu di calling2 oleh kengkawan seperjuangan yg berkemungkinan akan melontarkan beberapa soalan dan sindiran laser beserta sumpah seranah sehingga memaksa pusat menyamak kenderaan itu.... dan kemungkinan juga keahlian pusat di dalam parti bukan biru itu akan dipersoalkan.. wah wah wah... yg pastinya berkeping2 kertas hijau kebiruan berpindah tangan... yg tidak berada di sini memang tak akan percaya... tanya lah org yg ada di sini.... mewah bebbb.... kalau dah makan tengahari leh claim rm50... nak kate pe lg.... huhuh....


pak cik dan straw....

adeiii pak cik oii... dah le tua... ade hati nak menggatai... actually mrs pusat dah byk kali bgtau pusat tahap kegatalan seorang pengawal keselamatan di tempat dia bekerja.... bila je mrs pusat lalu je.. cepat2 dia menyapa.. di ajak minum la... ajak bersembang la... mrs pusat tu takde kot aktiviti lain di pikiran pak cik bengong tu kotnye.. mrs pusat ade cerita yg pak cik ni mengaku yg kononnya dia menjadi rebutan pmpuan2 di tempat kerja mrs pusat... uuuwekkkk... loya tekak ... konon pernah ade skandal dengan salah seorang bos di company tu... kalau dah ade skandal dengan si polan tu jgn le kacau org lain!....

bila dah mrs pusat mengadu sampai mengalir air mata... memang le nak kena pak cik tu.... ptg tadi pusat sengaja ambil mrs pusat.... pusat perhatikan pak cik ni... bila je mrs pusat lalu je memang betul kata mrs pusat... mencecet org tua ni berlari mendapatkan mrs pusat.... mungkin diajak mrs pusat minum..takpe pusat sabar lagi.... bila mrs pusat ke kereta... pak cik tu ikut pulak tu.... mungkin dia tak tahu pusat ada dalam kereta memerhati tingkahlaku dia dari pintu pagar besar.... huhuhuh....

sesampai je di kereta pusat pun keluar la sehingga kelihatan pak cik tu menarik hand brake beserta wajah berubah dari wajah insan stim kepada insan tak lepas kentut...

pusat - a'kum
pak cik - w'salam
mrs pusat - jom la makan sekali....
pak cik - tak pe la... nak ronda kawasan dulu...
mrs pusat - jom la pak cik tadi nak sgt ...
pak cik - lain kali la... sedang bertugas ni

sambil dia berlalu ke pagar utama

pusat - ni ke pak cik yg awak selalu cerita tuh...
mrs pusat - ha ah.. yg ni la
pusat - mungkin dia teringin nak makan nasi guna straw kot...

Friday, January 9, 2009

test drive...

hehehe... kereta apakah itu?.. sape leh jawab sila ke kedai kenderaan terbabit untuk test drive percuma... hahaah

Pusat - menarik juga ye... enjin kat depan juga ke?
Salesman - emmmm... jenama ni semua berenjin depan
Pusat - eh ye ker... (pusat saje le melawak.. dah muka salesman ni muncung je...)
Salesman - kalau en nak test drive sila bg ic..
Pusat - sy nak test kereta yg takde pelekat test drive... boleh tak?
Salesman - takleh en. sebab bukan prosidur kami mcm tu...
Pusat - awak ikut ke masa test drive?
Salesman - semestinya....

adei.. yg bebenonye pusat nak tunjuk kete ni kat sedara pusat di t.malim ni... konon2 pusat baru beli... hohoho.. sekali ade sticker la... salesman pulak mengada nak ikut..

memang sedap le kete nih... tp tahap kesedapan kete ni memang sama je ngan innova mrs pusat... takde kelainan sgt... cuma design je menarik..

lepas test drive..

Salesman - mcm mana en. mahu buat tempahan
Pusat - nanti dulu .. kena pikir... nak congak dulu duit getah sekerap... cukup tak baya bulan2
Salesman - en kerje ape ye?
Pusat - jual getah... (wakakakakaka... pusat tak berminat le kete nih... lg pun duit tak cukup... buat alasan je nih... ekekekke)
Salesman - en boleh bg no HP.. nanti sy contact...
Pusat - oooo.... tak pe tak pe... awak bg kad awak.. nanti sy contact (ha.. jgn mengkome memandai bg no HP pada mana2 salesman.. nanti dema pujuk mengkome beli.... pengalaman pusat nih... ekekek)

gitu le kisah nye.... cerita 2 minggu lepas ni... baru post je...

kome dah test ke kete nih? atau kome dah ada kete nih? share skit...

Thursday, January 8, 2009

salah info daaa.....

hal kemalangan tu la... maklumlah pihak sana cakap cina... mrs pusat ckp kelantan.. pusat lak cakap perak... elok bebeno tuh...

info sebenar bukan kakak angkat dia yg meninggal... sepupu kepada kakak angkat dia yang meninggal.... meninggal pun bukan sebab impak kemalangan... masa memandu dia kena heart attack... pastu kereta terbabas.... doktor ckp meninggal sebab serangan jantung... masa tu ada 3 orang dalam kereta... kakak angkat kami takde ape ape... calar tangan je... SEBAB APA SELAMAT?????.. ya betull... dia pakai tali pinggang belakang.....

mak angkat pulak dah stabil.... smlm memang ICU... kami belum jumpa pun ngan mak angkat tu. mungkin petang ni sebab tengahari ni hanya tuk famili terdekat je... alhamdulillah semua ok... mendiang dah dihantar ke pahang...

ermmm one more... pusat tak tahan ngan bau colok.. melekat kat baju... sorry....

Wednesday, January 7, 2009

berita tak best...

ibu angkat kepada mrs pusat sedang nazak di salah sebuah hospital d lembah klang... kakak angkatnya terbunuh dalam kemalangan kereta...

naperle jadi camnih.... dulu kakak mrs pusat pun meninggal sebab kemalangan... mlm ni pusat ke KL... salammmm.....

Temuduga Sesi Kedua...

baru je selesai sesi temuduga untuk kemasukan staf baru tahun 2009. hari ni 6 calon untuk 3 kekosongan penyelia tapak dan 2 calon untuk satu kekosongan PA selesai di gasak dengan soalan2 relevan dan tak relaven. pemilihan penyelia tapak lebih mudah daripada pemilihan P.A.

pusat dengan bangganye merejek 2 org calon penyelia tapak on d spot disebabkan kedua-dua calon berbau rokok. INGAT... bau rokok menyebabkan sesi temuduga menjadi mudah dan ringkas.. ekekeek

berlainan dengan calon PA.. kedua-dua mempunyai personaliti tinggi dan sukar untuk melakukan penilaian on d spot.

tetapi masih ada yg tidak mengambil tahu hal2 yg berlaku di tanahair dan dunia sehinggakan ada yg mengenengahkan isu perkahwinan mawi itu adalah isu semasa... ada juga yg mengutarakan isu penurunan harga sawit... wow.... bagus...

resume...


oleh sebab sykt ni sedang mencari pekerja2 baru.. pusat terpanggil untuk bercerita tentang resume2 calon. terdapat pelbagai cara calon gunakan untuk menarik perhatian HR sykt. sehinggakan ada yg membuat borders dan ada juga menggunakan paper bewarna. mungkin pelik bg semua tp kami yg menerima resume2 ini memang dah biasa dengan benda2 nih.

mungkin setiap penulisan resume berlainan rujukan. tetapi sekiranya resume terlampau bercelaru memanglah akan terus ke tong sampah jawabnya. bagi sykt2 swasta calon2 diploma dan ijazah wajib menggunakan bahasa inggeris sebagai bahasa penulisan. walaupun tidak fasih berbahasa inggeris sekurang2nya boleh menulis dalam bahasa inggeris.

jgn sesekali menggunakan warna font selain hitam. biru pun tidak dibenarkan. pastikan resume tidak melebihi 2-3 helai. perlu disertakan covering letter. cover letter tiru je mana2 resume international standard. nyatakan dimana dapat iklan dan mengapa nak kerja. jgn ulangi maklumat2 resume di dalam covering letter kecuali no HP.

pernah dengar penulisan resume menggunakan tangan? hehehe... bg jawatan site person berkelulusan SPM memang di galakkan menulis menggunakan tangan. sebab majikan akan dapat melihat kesungguhan calon itu dalam meminta kerja.

resume yg baik ialah resume yang meletakkan butir2 peribadi dengan tersusun. sekiranya maklumat yg hendak di beri itu banyak.. calon digalakkan membuat jadual.

calon tidak perlu meletakkan gambar photo melainkan dinyatakan. cukup dengan gambar bewarna yg di print atas kertas A4. kami pihak swasta amat memahami kesempitan calon dan berkemungkinan ini adalah resume yg ke 100 dihantar. kalau gambar dah sekeping rm1? setem lg? kertas? sampul surat? lebih baik simpan duit tu untuk perjalanan ke tempat temuduga.

lg satu... jgn sesekali menggunakan 'personal detail' dari jabatan kerajaan sebagai rujukan resume. jgn letak semua result SPM dan transkrip dip/ ijazah dalam resume. majikan swasta lebih berminat dengan sijil/dip/ijazah yg bergulung daripada transkrip merapu anda... lulus matematik? kami tak tanya benda2 tu. result yg baik tak menjanjikan kerja bermutu.

Tuesday, January 6, 2009

Temuduga Sesi Pertama...

hari ni syarikat ada buat sesi interview untuk jawatan jurutera. ada 3 calon berkelayakan. 2 perempuan dan seorang lelaki. hanya ada satu jawatan kosong yang perlu di isi bermula februari 2009.

oleh sebab pusat adalah merupakan salah seorang penemuduga.. pusat ada menyelitkan soalan2 berbentuk isu semasa. pusat tak berminat dengar calon2 ni menipu. konon sanggup bekerja lebih masa, sanggup belajar dan mcm2 jenis sanggup la...

calon 1 (perempuan)
Pusat - Apa isu semasa yang paling mendapat perhatian di semua media massa ketika ini.
Calon - Pilihanraya Kuala Trengganu
Pusat - Siapa yang bertanding?
Calon - BN dan Keadilan.
* Keadilan?.. ermmm nampak sgt le tak ambil perhatian. tak baca newpaper kot. jawapan sebenar ialah belum pasti sebab borang penamaan belum dihantar. sesi ni mula 8 pagi penamaan dibuka jam 9 pagi... huhuh..

calon 2 (lelaki)
Pusat - Apa isu semasa yang paling mendapat perhatian di semua media massa ketika ini.
Calon - Isu Palestin
Pusat - Apa yang berlaku
Calon - Israel menyerang Palestin
Pusat - Aik.. bukanke diorg serang semenanjung gaza?
Calon - Tak lah. Tebing barat pun diorang serang.
* mana punya info dia dapat. nampak sgt le tak ambil berat

calon 3 (perempuan)
Pusat - Apa isu semasa yang paling mendapat perhatian di semua media massa ketika ini.
Calon - Serangan rejim zionis terhadap rakyat palestin
Pusat - Sebagai org islam apa yg perlu kita lakukan?
Calon - Kita boikot produk2 israel
* wau... calon ni menjawab dengan penuh semangat. memang calon yang pusat suka. yakin dengan jawapan.
Pusat - Apa produk Israel yang paling banyak digunakan di Malaysia
Calon - Proton Saga...

Monday, January 5, 2009

kualiti double A...

pernah menggunakan kertas double A? cuba anda perhatikan perbezaan antara kertas double A dan Indah Kiat 80g dengancara test print menggunakan inkjet printer. apakah keputusan yg anda dapati?... ya betul.... kualiti double A teruk... berbeza ketika zaman kertas double A mula2 giat dipasarkan...

opis pusat tidak lagi menggunakan kertas double A. sudahla sebelah je boleh print.. kualiti pun teruk. Nak kata tak ori mustahil le pulak. pusat dapat bekalan dari agen double A.

Sekiranya anda tidak sependapat dengan pusat... dinasihatkan cuba dulu... then.. anda akan tahu result sebenar..

Friday, January 2, 2009

kejadian aneh di greentown ipoh...

mengkome malang sebab pusat lupa bawa kamera... tak dapat snap gambar bukti kejadian pagi. kejadian tu berlaku di sebuah pasaraya besar di greentown ipoh. sape yg pernah g memang tahu le kot nye. kat pintu masuk pasaraya tu ade tangga dan ade susur turun untuk troli... hehehehe...

ermmm. pusat dengan macho nye turun di tempat troli walaupun takde troli yg dibawa... konon2 nak tego 3 org aweks yg berada di hujung susur troli tuh... pusat suruh mrs pusat start kete dulu... nak panaskan enjin le :) ... dia turun ikut tangga. kebetulan pusat parking depan tangga jeks... pusat je menggatal lalu ikut jauh...

tengah2 turun di susur troli ... adeiii... kelihatan seorang pemuda hensem membuat aksi ala gimnastik.... hahahaha aweks yg di bawah tu pun siap cuba menghulurkan bantuan... ngeeee...

alahaiii... maluuuuuuu bebeno pusat wehhhh.....